Какво да изпозваме при акне в зряла възраст? Домашни методи и най-добрата козметика
by VIERGE
| 86 wyświetleń

Акнето е истински проблем, който засяга много възрастни. Как да се справим с него? Сред стотиците домашни методи и препоръчани козметични продукти, си струва да изберем тези, които наистина ще бъдат ефективни. Открийте какво да използвате срещу акне.

Преди да започнем да търсим правилното лечение за акне, трябва да помислим каква е причината то да се появи. Тя може да е различна за всеки. Много фактори могат да повлияят на състоянието на кожата и затова акнето е толкова трудно за побеждаване. Всъщност трябва да се разрешат няколко различни проблема, като например да се смени всекидневната грижа за кожата, да се намали стреса, да се научим да почистваме правилно кожата си и тн.

Акне, което засяга и възрастни – причини

  1. Стрес – при стресови ситуации, производството на себум се увеличава, което създава идеалната среда за развиването на бактерии, и един от нежеланите ефекти е появаната на акне;
  2. Неподходяща диета – акнето при възрастните е много често резултат от приема на храни с висок гликемичен индекс (захар, бира, бял ориз, паста, подсладени напитки), силно обработени, с много консерванти, мазни храни като бърза храна;
  3. Лоша грижа – третата причина за акне е изборът на неправилни козметични продукти, които запушват порите, затрудняват ексфолиацията на кожата и създават чудесна среда за размножаване на бактерии, особено ако козметиката е твърде тежка, ако дразни, ако я използваме в излишък или не я измиваме правилно.

По какво се различава акнето при възрастните?

Само от скоро акнето беше разделено в зависимост от това дали се появява при тийнеджъри или при възрастни. В днешно време е прието, че акнето при възрастни е напълно различно и е причинено от други промени и проблемите му варират. Как то е по-различно, сравнено с акнето при тийнейджърите? Въпреки че изглежда по подобен начин, има много разлики. Акнето при възрастни:

  • е рядко причинено от хормонални промени,
  • не се изчиства след време/на определена възраст,
  • засяга повече жени, отколкото мъже,
  • се появява главно по челюстта, брадичката и около устата,
  • е под формата на постоянни възпалителни промени,
  • е устойчиво на стандартни грижи против акне.

Какво могат да използват възрастните при акне?

Последната точка от списъка по-горе е много важна. Ако вече не сте в тийнейджърските си години и все още не можете да се справите с акнето, то тогава е време да промените начина, по който се борите с него. На дадена възраст стандартната козметика против акне, която може да се намери в дрогериите и аптеките просто спира да работи. Ако акнето е причинено от друго, то трябва и да се лекува по различен начин. Има две опции: домашни продукти против акне или специализирана козметика и процедури.

Време е за промяна!

В началото си струва да смените подхода си към грижата за кожата и да погледнете по-отблизо какви съставки слагате на нея. Вероятността от появата на акне намалява с разнообразна диета, която е богата на микро- и макроелементи. Струва си да се избягваме стресовите ситуации и да защитаваме кожата от негативните ефекти на замърсената околна среда като например смога. Регулярното почистване и ексфолиране на мъртвите кожни клетки е също много важно.

Акне при възрастни – какво да използваме?

Ензимен пилинг

В някои източници намерихме информация, която забранява на хора с акне да използвате скрабове, защото по този начин те биха разпространили възпалението и на други части от кожата. Това е грешка! Ексфолирането на епидермиса е важно, защото именно мъртвите клетки се отлагат и подпомагат размножаването на бактериите, които причиняват акне при възрастните. Въпреки това, ако решите да ексфолирате, убедете се, че използвате само ензимни пилинги, които са по-деликатни и почистват кожата много по-добре.

Лекарства против акне

Лечението на акнето при възрастни е подобно на това при тийнеджърите. Въпреки това в този скучай докторите почти веднага преминават към основно лечение с антибиотици или хормони. Ако ни е страх, че ексфолиращите мазила могат да изсушат или раздразнят кожата, лекарствата против акне са чудесно решение. Те работят отвътре и са ефективни при борбата с акнето. Важно! Те трябва да бъдат специфично преписани от дерматолог.

Азелаинова киселина

Добра подготовка при акне е добре известната азелаинова киселина. Продукта е достъпен в аптеките без рецепта. Можете да си го набавите под формата на крем или гел. Защо трябва да се използва азелаинова киселина при акне? Защото тя е натурална киселина, която има противовъзпалителни, бактерицидни и антисеборейни свойства, т.е. лекува всички симптоми на акне. В същото време не дразни кожата.

Домашни решения при акне

Вместо лекарства и козметика, можете да се справите с акнето и в домашни условия. Какви са доказаните методи за акне, които трябва да се използват и от възрастни?

Мая

Тя може да бъде използвана по няколко начина: под формата на напитка, при къпане или като маска. Струва си да използваме мая при акне, защото тя регулира секрецията на себума и намалява броя на черните точки. Просто изсипете гореща вода върху кубче прясна мая, смесете с мляко, добавете масло или билки (по желание) и след това нанесете на кожата като маска. Можете също да опитате да използвате маята за лечение, като я изпиете. Продължете терапията за около седмица и наблюдавайте резултатите. Уверете се също, че я изпивате, когато е изстинала.

Полска теменуга

Някои билки са също много полезни при акне. Най-известната е полската теменуга, която повлиява позитивно на кожата и свежда до минимум кожните лезии от акне. Полската теменуга намалява себореята, почиства организма от токсини и регулира процесите в кожата. Достатъчно е да пиете редовно билков чай от полска теменуга (може дори 2-3 пъти на ден) и ще забравите за акнето до няколко седмици.