Свойства и козметични ползи на алое

Алое вера има удивителни ползи и затова употребите му в грижата за красотата са многобройни и впечатляващи. Предлага се в чист вид или като екстракт. Научете повече за неговите свойства и употреби.

Екстракт от алое – ползи при грижата за красотата

Алоето и неговият екстракт имат за цел да хидратират, да успокоят раздразнения, да изсветлят обезцветената кожа и да намалят сърбежа. Освен това то предпазва от бактерии и гъбички. Алое дължи прекрасните си свойства на съставките си – витамини А, В, С и Е, органични киселини и минерални соли, които са най-вече калий, калций, фосфор, магнезий, мед и сулфат.

За съжаление, дори алоето не е безупречно и може да предизвика алергични реакции. Ето защо е необходимо да направите тест за алергия (например на китката си) преди да го използвате за първи път. Ако не се прояви алергична реакция в рамките на 24 часа, можете да го приложите и на по-големи площи.

Алое – как се използва за козметични цели

Алоето е лек против пърхот и цъфтене на краищата на косата. То също ускорява растежа на косата, улеснява всекидневното сресване и – когато се използва като овлажнител – осигурява достатъчно хидратация. Екстрактът от алое се добавя към продукти срещу стареене и за стягане на кожата, тъй като той синтезира колаген, стяга и хидратира кожата и стимулира производството на хиалуронова киселина. Той е популярна съставка в защитните балсами за устни, регенериращите продукти за нежни устни, които са засегнати от възпаления и слънцезащитни кремове. Освен това екстрактът от алое е включен в хидратиращите лосиони за тяло, особено в тези за изключително суха, чувствителна и атопична кожа.

Алое в козметиката – противопоказания

Деца и лица под дванадесетгодишна възраст, както и бременни жени, не трябва да използват алое. Както чистото алое, така и неговият екстракт съдържат антрахинони, които причиняват хиперемия във вътрешните органи. Ето защо бременните жени, които използват алое, трябва да са наясно с риска от кървене или дори спонтанен аборт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща статия

СПА у дома - вечерен ритуал за красота в духа на хуга

ср мар. 10 , 2021
Всяко СПА преживяване носи здраве, красота и духовен баланс. За съжаление, не винаги е възможно да посетим спа център, когато усетим нуждата. Водим забързан живот и за да успеем да поддържаме хармонията между това как се чувстваме и това, което изглеждаме – трябва да посещаваме СПА центровете всяка седмица или […]