СПА у дома – вечерен ритуал за красота в духа на хуга

Всяко СПА преживяване носи здраве, красота и духовен баланс. За съжаление, не винаги е възможно да посетим спа център, когато усетим нуждата. Водим забързан живот и за да успеем да поддържаме хармонията между това как се чувстваме и това, което изглеждаме – трябва да посещаваме СПА центровете всяка седмица или дори по-често. Тъй като не можем да ходим на СПА толкова често … нека да си направим такова у дома! Ето един лесен начин как да се отпуснете и регенерирате в комфорта на собствения си дом.

Какво е СПА?

Терминът СПА идва от латинското Sanitas per aquam и означава „здраве чрез вода“. То не се свързва само с термални извори и здравни курорти. Днес СПА са всякакви релаксиращи вани, които не само служат за измиване и прочистване на тялото, но най-вече за релакс.

При СПА не се бърза. То е серия от дейности, които са предназначени да ви накарат да почувствате релаксация и комфорт. СПА е времето, когато можете да оставите всички лоши мисли настрана и да се съсредоточите върху хубавите неща и усещания. СПА служи за поддържане на здравето, красотата и благополучието. То е много повече от взимане на ароматна вана. То изисква правилния климат, декор и атмосфера. Как да постигнем всичко това в собствения си дом?

Как да си направим СПА у дома?

Освен свободна вечер, вана и топла вода, се нуждаете и от джаджи, които ще създадат правилната атмосфера. Чувствени, ароматни масла и дифузер, свещи, ароматни пръчици, романтична музика, мека светлина, ароматни соли за баня … всичко това създава настроение и ви кара да се отпуснете лесно след дългия и труден ден. Много хора използват и ароматни билки, леден чай или други напитки в банята.

Домашно СПА – стъпка по стъпка

1. Пригответе свещи, етерични масла и дифузер. Ако нямате такъв, можете да излеете няколко капки масло във вашата вана – ароматът ще изпълни цялата баня, а маслото допълнително ще се погрижи за кожата ви. Изберете масла с мек, релаксиращ аромат. Ако обаче целта ви е да подхраните кожата по време на ваната – добавете към нея и малко зехтин, арганово масло или масло от сладък бадем. При засегната от целулит кожа можете да сложите няколко капки етерично масло от грейпфрут.

2. Без балончета няма забавление! Направете си ароматна вана с балончета и се потопете в меката пяна. Ако имате специална възглавничка за вана у дома – вземете я, сложете главата си на нея и затворете очи. Слушайте музика и се опитайте да се отпуснете.

3. Солите за баня са истински благодат на минерали, аминокиселини и редица активни вещества, които са ценни за кожата. Добавете малко във водата и си починете, като не забравяте да не оставяте водата да изстине.

4. Правилната температура на водата е много важна – твърде студената вана ще ви стимулира вместо да ви накара да се отпуснете, затова оптималната температура на водата в СПА е около 30-38 градуса.

5. Време е за козметични процедури. Вземете скраб за тяло (можете да си го направите и сами, като смесите сол и масло от шеа или какаово масло). Внимателно масажирайте цялото тяло, като започнете от стъпалата и стигнете до ръцете и шията.

6. След банята можете да си направите и масаж – за тази цел използвайте специално, натурално масло или свещи.

7. Подсушете тялото си, измийте лицето си с тонер, нанесете любимия си крем и … не се връщайте директно към ежедневните задачи. Облечете си халат, направете си ароматен чай, вземете книга или гледайте любимите си телевизионни сериали. Опитайте се да задържите състоянието на релаксация и хармония възможно най-дълго.

Какви са предимствата на СПА у дома?

  • подобрява настроението
  • увеличава подкожното кръвообращение и засилва ефекта на козметичните продукти
  • повишава абсорбцията на кожата към активни вещества
  • подмладява – стимулира сетивата
  • стяга кожата
  • бори се със стреса и напрежението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща статия

Активен въглен - козметични свойства и употреба

ср мар. 24 , 2021
Въпреки че активеният въглен стана известен като лек при стомашни проблеми, той има и козметични свойства, които помагат при лечение на акне, намаляване черните точки, избелване на зъбите и решаване на проблема с мазната коса. Какви други козметични свойства има активният въглен и как се използва? Къде можете да го […]