Грижа за кожа, склонна към акне

Този блог публикация ще обсъди грижата за кожа, склонна към акне. Броят на хората, страдащи от акне, е от над 50 милиона само в САЩ. Затова е много важно да знаем как да се грижим за нашата кожа и да предотвратим появата на акне.

Какво причинява акне?

Акнето обикновено се образува от три основни фактори: прекомерно производство на мазнини, мъртви кожни клетки, затварящи порите на кожата, и бактерии. Хормони също може да играят роля, особено по време на пубертета или на менструация, когато производството на себум може да се увеличи.

Грижа за кожата

Грижата за кожата е изключително важна, особено ако сте склонни към акне. Ето няколко съвета, как да поддържате кожата си чиста и здрава:

Почистване

Първата стъпка към чиста кожа е редовното почистване. Изберете нежен почистващ продукт без аромат, който да не дразни кожата. Почиствайте кожата си два пъти на ден – сутрин и вечер, за да премахнете мазнините и кожните клетки, които могат да блокират порите.

Ексфолиация

Ексфолиацията помага за премахване на мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите. Избирайте продукти с включени естествени ексфолианти като семена от мак или кафени зърна. Обаче, бъдете внимателни и не прекалявайте – ексфолиацията не трябва да бъде прилагана всеки ден, тъй като тя може да бъде груба за кожата.

Хидратация

Въпреки да може да изглежда контрапродуктивно, хората с акне трябва да хидратират кожата си. Много продукти за акне изсушават кожата, което може да води до още по-голямо производство на мазнини. Изберете не-комедонен (т.е. не-поро-блокиращ) хидратант, за да поддържате кожата си хидратирана без да зацапвате порите.

Грим без добавени токсини

Ако носите грим, изберете продукти без добавени токсини, които могат да предизвикат разчупване. Освен това, винаги си махайте грима преди легловреме за да предотвратите запушването на порите Препоръчва се използването на продукт за премахване на грим без алкохол.

Подхранването против акне

Накрая, диетата може да играе роля в справянето с акне. Приемът на достатъчно витамин А, витамин Е, цинк, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти може да помогне за подобряване на здравето на кожата. Включването на повече плодове, зеленчуци, риба и цели зърна в диетата ви може да ви помогне да балансирате кожата и намалите честотата на акне.

Общи съвети

– Не стискайте пъпките. Това само ще увеличи инфламацията и може да остави белези.
– Постарайте се да избегнете стреса. Стресът може да влоши акне.
– Спазвайте регулярна рутина за грижа за кожата и се придържайте към нея.
– Посетете дерматолог, ако акнето ви е сериозно или ако сте пробвали рутини за грижа за кожата, но не сте видели подобрение.

Дъно ред

Грижата за кожа, склонна към акне, изисква време и търпение, но правилната рутина и продукти могат да направят значителна разлика. Помнете, че няма незаменими продукти за всеки и може да е нужно известно време, за да намерите това, което най-добре работи за вас.

Следваща статия

Оформяне и попълване на веждите: всичко, което трябва да знаете

чт сеп. 21 , 2017
Веждите са ключов елемент на нашия лицев облик и могат да направят огромна разлика във външния ни вид. Правилно оформените и попълнени вежди могат да изтъкнат нашите най-добри черти и да добавят завършеност към целия ни образ. Какво означава „попълване на вежди“? Попълване на веждите означава добавяне на цвят и […]