Козметични свойства на лайката – дивите цветя при грижата за кожата

Билковата козметика отново е на мода. В днешно време често подценяваната и незабележима лайка е представена по изцяло нов начин: като компонент в козметичните продукти, имаща успокояващ и изсветляващ ефект. Знаете ли за всичките свойства на лайката? Прочетете повече за тях!

Всеки от нас има желание да използва лесно достъпни и прости козметични съставки, които растат навсякъде. Chamomilla recutita е годишно растение с характерен аромат. То често се свързва с билковите чайове и се използва в билковата медицина. Днес козметиката, съдържаща лайка, дава забележителни резултати.

Chamomilla recutita – неща, които не знаете за нея

Името Chamomilla recutita идва от латински, но всъщност принадлежи на род Matricaria и трябва да се търси така в козметичния състав. Matricaria chamomilla е европейски вид, въпреки че днес се отглежда и в Азия, Северна Америка и Австралия. В повечето страни се отглежда като лечебно растение.

Бяло-жълтите цветчета предлагат най-много ползи: етерично масло (4 мл за всеки килограм), флавоноиди, минерали, кумаринови съединения, бисаболол, холин, витамини В и С, както и много други съставки с ценни свойства.

Сезонът на лайката е от май до септември. Това е важна информация за билкарите, които биха искали да наберат прясна лайка и да я изсушат за свои цели. Все пак, ако не искате да обикаляте по полетата и да берете лайка през сухите и слънчеви дни, добро решение е да използвате готови козметични продукти с лайка или изсушена лайка (налична във всяка аптека).

Какви са свойствата на лайката?

  • Има антисептични свойства.
  • Облекчава възпалението.
  • Има антибактериални качества.
  • Има релаксиращ ефект.
  • Помага за лекуване на кожни проблеми.
  • Има изсветляващи свойства.
  • Естествен антиоксидант е.

Лайката. Какъв ефект има тя върху кожата?

По-голямата част от козметичните продукти с лайка са предназначени за грижа при чувствителна и склонна към раздразнения кожа, тъй като лайката има успокояващо свойство. Тя облекчава и има антисептично действие. Тя е полезна при използване както външно, така и вътрешно. Екстрактът от лайка, приложен върху кожата, повишава регенериращите процеси и подобрява заздравяването на рани, както и се бори със свободните радикали, които предизвикват преждевременно стареене. Също така, ако използваме лайка при грижата за лицето, тя ще изсветли тена и минимизира признаците на умора. Някои хора се възползват и от друго нейно свойство – укрепването на кръвоносните съдове. Благодарение на него хората, които имат кожа с много капиляри могат да предотвратят прекомерното разширяване на съдовете и непоносимата капилярна мрежа по кожата. Лайката успокоява възпалените области, намалява зачервяването, изсветлява белезите от акне. Работи дори при язви, изгаряния, рани и др. Тя е наистина универсална и много ефективна съставка.

Лайката. Какъв ефект има тя върху косата?

Екстрактът от лайка е често използвана съставка в продуктите за косата и скалпа. Струва си да споменем, че тя може да изсветли косата, така че ако сте брюнетка, можете да забележите изсветляване на естествения ви цвят с няколко тона. Когато се добави към шампоан, тя също облекчава раздразнения скалп, неприятното чувство на сърбеж и зачервяването. Това всъщност е едно от най-популярните й свойства. При често използване на естествената лайка, тя също предотвратява косата от омазняване и елиминира пърхота. Богата е на минерали, витамини и съставки, които подхранват корените на косата и ги съживяват. Като резултат лайката намалява косопада и прави кичурите по-гъсти и силни. Тя още добавя гъвкавост и блясък, и прави косата лесна за стилизиране. Струва си да се опита козметика с лайка, тъй като можем да очакваме да получим от нея натурална и нежна грижа.

Козметика с лайка – готова срещу приготвена вкъщи

Кремове за ръце с лайка, тонери с лайка, спрей за коса с лайка, сапун с лайка и шампоани с лайка – разнообразието от продукти с добавена лайка може да е объркващо. Въпреки това, определено си струва да им обръщаме внимание, защото може да се окаже, че сред тях ще откриете идеалния за вас козметичен продукт. Трябва единствено да проверите дали състава е естествен и без вредни вещества (парабени, багрила, аромати, алкохол). Най-добре е, ако лайката е във високо съдържание в състава. Колкото по-накрая е в списъка със съставките, толкова по-вероятно е продуктът да съдържа малко количество от нея.

Не е задължително лайката в козметиката да се използва под формата на готови продукти. Добър вариант е използването на домашни продукти с лайка или натурални етерични масла, които могат да бъдат използвани самостоятеллно или като основа за създаване на нещо ново и луксозно. Изсипвайки шепа цветя от лайка във вряща вода и варейки 30 минути, можем да направим натурален тоник от лайка. По подобен начин можем да приготвим и лосион от лайка, с който да изсветлим косата и да се отървем от нежелания жълт нюанс след боядисване на косата руса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Следваща статия

Свойства и козметични ползи на алое

чт февр. 25 , 2021
Алое вера има удивителни ползи и затова употребите му в грижата за красотата са многобройни и впечатляващи. Предлага се в чист вид или като екстракт. Научете повече за неговите свойства и употреби. Екстракт от алое – ползи при грижата за красотата Алоето и неговият екстракт имат за цел да хидратират, […]